Всенощно бдение в Бачковския манастир в памет на Патриарх Евтимий

Бачковски Ставропигиален Манастир Успение на Пресвета Богородица
Бачковски Ставропигиален Манастир Успение на Пресвета Богородица

Идната сряда срещу четвъртък вечерта (19-ти срещу 20-ти януари), в деня, в който  църквата почита последния светител на Втората българска държава, Св. Патриарх Евтимий Търновски, в Бачковския манастир ще се проведе всенощно бдение в негова памет. Това съобщиха от Бачковската света обител на своята страница в социалната мрежа.

Смята се, че Патриарх Евтимий е бил погребан в „църквата на Петриотиса“ в Бачковския манастир. Тук са погребани също българският екзарх Стефан, както и патриарх Кирил. Техните останки почиват в западната част на главния манастирски храм „Успение Богородично“.

Бдението в сряда вечерта ще започне в 21:00 часа, а богослуженията ще бъдат водени от Преосвещения игумен на манастира, Велички епископ Сионий, в съслужение с братята на обителта и гости от други православни обители, а от клиросите псалти ще огласяват сводовете на католикона на манастира, казват още от Бачковската обител.

На миналогодишното бдение в памет на Патриарх Евтимий в Бачковския манастир присъства и кметът на община Асеновград, д-р Христо Грудев, присъстваха и свещеници от града.

Всенощното бдение започва в 21:00 ч. и продължава до 01:00 ч. през нощта, когато се посреща празника Евтимовден.

Няма мнения за показване