За девети път Нощта на музеите и галериите събра в Пловдив ценителите на красотата и изкуството


На 20 и 21 септември от залез-слънце до късна нощ в центъра на Пловдив, в Стария град, навсякъде в града под тепетата, където има места за култура, беше оживено и шумно.Поводът за това беше 9-тото поредно издание на Нощта на галериите и музеите.

Така например  около Римския стадион имаше много хора, които се опитваха да осмислят това, което виждат. Сред каменните седалки бе изникнала статуя , обливана от светлини,изработена по проекта на Оливия Робинсън и Джеси Стайлс, британци, наречен доста претенциозно ” сайт- спесифик пърформативна инсталация, която активизира и трансформира Римския стадион”.Небивало оживление цареше в художествените галерии,а като музика доминираше джазът. Всички културни и архитектурни забележителности бяха отворени до късно. Музеите и галериите имаха специални експозиции за вечерта. 

 Децата пък можеха да се докоснат до творчеството на градинката на Джумаята, на Детския панаир – там организаторите раздаваха и специален пътеводител за деца.

Докато мракът падаше, хората се увеличаваха и улиците на Стария Пловдив ставаха все по-шумни и интересни,изпълнени с много емоции и вълшебство,което само изкуството може да породи.

 

СПОДЕЛИ