Задължително предучилищно образование за 4-годишните деца

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца мина на първо четене в парламента днес. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година.

В момента предучилищното образование е задължително за 5- и 6-годишните деца, а на градина ходят 78 процента от 4-годишните. Мотив на управляващите за намаляване на възрастта на задължителното образование е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото и когнитивното им развитие. В същото време родителите ще могат да бъдат активни на пазара на труда.

Според приетите днес законови промени задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега – предимно чрез игри. Общините ще имат три години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг на места.

На първо четене парламентът разреши и електронното дистанционно обучение при грипни епидемии, непредвидени обстоятелства, в иновативните училища с ограничение до 20 на сто от часовете, както и за ученици със здравословни проблеми, които налагат продължително отсъствие.

С промените се прецизира и контрола върху училищните настоятелства по отношение на собствеността.Според приетите текстове приходите на училищните настоятелства от имущество ще трябва да бъдат използвани за подкрепа на съответната образователна институция.

Ирина Иванова