Започна Рождественският пост

На 15 ноември започна 40-дневният пост, предхождащ празника Рождество Христово. Рождественският пост е по-лек от Великия и Богородичния пост и през него, както и през Петровия пост, се разрешава употребата на риба и рибни продукти. Само през първата седмица на поста ограничението от храни е по-строго – разрешава се само растителна храна с олио, а след това според българския църковен Типик се разрешава яденето на риба, освен в сряда и петък.

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост. Установен е сравнително късно – в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Според духовниците не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

СПОДЕЛИ