Женски народен хор от Мерданя с Гран при Златен „Орфей“ на “Евро фолк – Черно море“ 2016

Ангелогласните певици от Женски народен хор към НЧ „Развитие 1902“ – с. Мерданя, общ. Лясковец, обл. Велико Търново с худ. р-л Красимира Колева спечелиха Гран при Златен „Орфей“ на XII Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море“ 2016. Призът им връчи президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF, Калоян Николов, по време на официалното закриване на фестивала.

Детски танцов състав „Гълъбчета“ при Дом на културата гр. Гълъбово, обл. Стара Загора допълни списъка на отличените с Първа награда Златен „Орфей“ колективи в жанровите категории. Талантливите млади възпитаници на Валентина Василева създадоха много настроение с танците от добруджанския, тракийския и шопския региони и спечелиха отличието в категория „Обработени танци“.

Другите носители на Първа награда Златен „Орфей“ в жанровите категории са:

Кукерска група „Каваклии” към НЧ „Просвета 1927”,  кв. Долно Езерово, гр. Бургас в категория „Народни обичаи”;

Самодейна група за изворно народно творчество „Орехово”, към НЧ „Родопско бъдеще – 1895”, с. Орехово, общ. Чепелара, обл. Смолян в категория „Автентични песни”;

Представителен детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Здравче-Венче“ към НЧ „Васил Левски-1904“ – гр. Велинград, обл. Пазарджик в категория „Детски фолклорни ансамбли“;

Хор и танцова група „АГАПИ“ от гръцкия град Пирея в категория „Фолклорни ансамбли“.

Със сиртаки, малоазийски, източнотракийски и македонски танци се представиха изпълнителите от Гърция.

Асоциация “АГАПИ” е създадена през 1969 г. от жена от Перея. В допълнение към широката гама от културни и социални дейности, които са се предлагали на хората в Перея, „АГАПИ“ е установила два хора и традиционна танцова група. Хорът е основан през 1993 г., а Новият европейски хор е основан през 2009 г. Те са участвали на различни хорови фестивали в много гръцки градове и в чужбина с голям успех. Диригент на двата хора е г-жа Елеонора Калаитсиду.

Традиционната танцова група е създадена през 2009. Участвали са на много форуми в Гърция и чужбина. Наталия Сугиолтзи е преподавател на групата от нейното създаване. Танцовите изпълнения са в съпровод на: Христос Данас – цигулка, Мариос Борбудакис – лютня и Теофилос Терезакис – перкусии.

Участниците от Македония – Йован Митрески и Мая Кръстеска заслужиха аплодисментите на публиката за своите изпълнения. Журито също отчете представянето им за достойно и ги отличи с лауреатски звания и препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Euro folk“.

Младата изпълнителка, Мая Кръстеска, е родена в Кичево. Завършила е икономика, занимава се с фотография, но песента е в сърцето й още от малка. Участвала е на фестивали в Европа и е печелила много награди . Има отличия от изявите си и в Македония, България, Сърбия и др.

Над 60 формации (танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители) с повече от 1000 участници от България и чужбина участваха в 12-то издание на „Евро фолк – Черно море“ 2016, което се проведе в комплекс „Грий парк“ – Китен. Всички участници получиха Почетни грамоти и станаха носители на Почетния знак на форума. Десетки състави получиха Дипломи за приемственост между поколенията на името на Илиян Николов, основател на Старопланински събор „Балкан фолк“ и Музикални празници, Лауреатски звания, станаха Откритие на „Евро фолк – Черно море“ 2016 – сред тях съвсем млади изпълнители на българската народна песен от град Сливен и село Мерданя, на възраст от 4 до 16 години.

По време на фолклорния форум участниците създадоха нови приятелства и затвърдиха стари, забавляваха се заедно след концертните изяви. А на самия финал, след пожеланията на президента на ЕАФФ, г-н Калоян Николов, да се видят отново и догодина, всички се хванаха на голямо българско хоро..

 

{gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000055/festival{/gallery}

СПОДЕЛИ