ЖП проекти за 240 млн. лв. започват в Пловдив

Стартираме проекти за модернизация на железопътната инфраструктура в Пловдив и региона на стойност над 240 милиона лева тази година, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той бе в областния център за подписване на договора за модернизация на жп линията, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации в участъците от Пловдив до Крумово и Скутаре. Ремонтните дейности предвиждат и обновяване на гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост „Тракия“, за което са осигурени 132 милиона лева. Договорът бе подписан от генералния директор на Национална компания железопътна инфраструктура инж. Красимир Папукчийски и представителя на изпълнителя на проекта инж. Владимир Вутов.

Транспортният министър Росен Желязков пристигна в Пловдив за подписване на договора за модернизация на железопътната инфраструктура в региона. Той уточни, че контрактът включва проектиране и строително-монтажни работи по обновяване на железопътната линия, подлезите, надлезите и пасарелките по трасето, както и подмяна на старата маршрутно-релейна централизация в Скутаре и „Тракия“ с компютърна, която е снабдена с LED сигнали, броячи на оси и нови стрелкови обръщателни апарати, основно и резервно захранване. Ще бъдат изградени 3 нови пътни надлези за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност, шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи. Вторият проект предвижда мoдepнизaция нa железопътната инфраструктура в гаpa Πлoвдив и изгpaждaнeто нa ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтeн пpoбив пoд централната ЖΠ гapa.

„Проектите са от изключителна важност за Пловдив, защото са част от подобряване на свързаността между районите в града, заяви кметът Здравко Димитров. Според него пробивът под централна гара, който ще свърже районите „Южен“ с „Централен“, както и изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, ще осъществят дългоочакваната връзка между „Южен“ и „Западен“. Стойността на двата договора е над 240 милиона лева. Срокът за изпълнение е 35 месеца. Реализацията на обектите е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа.