Асеновградчанинът Никола Филипов представи своя книга в НДК-София

Литературната творба  е посветена на нашумелият през последните години княз Никита Лобанов-Ростовски.

Княз Никита Лобанов-Ростовски е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик.
Той е роден и израснал в София, където завършва и средното си образование. През 1951 г. става шампион на България по плуване при юношите. А сетне съдбата го отнася във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, после като банкер от най-висок ранг и не на последно място като световно известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат.

Книгата на Филипов е изпълнена с интересни случки и разкази от живота на младия княз и тяхното семейство в София – подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии… На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от софийския затвор се намесват генерал де Гол и Организацията на обединените нации.

Ден след премиерата разговаряхме с автора на книгата „Чий шпионин е Никита Лобанов-Ростовски” Никола Филипов, който сподели подтика си за написване на книгата и впечатленията си от премиерата.

Изданието е илюстрирано с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, с копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане… Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 г. и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.

Трудно се бяга от властта, нейната „майчинска“ ръка те настига навсякъде, за да ти дари мрака. – четем в анотацията на задната корица.
Колкото и горчиви страници да има в книгата на живота, те не могат да бъдат скъсани. Разказът показва колко издръжлив може да бъде човекът. Как е способен да направи от духовността и благородството арматура на живота си.
Цялото интервю с Никола Филипов очаквайте в предаването „Арт нюанси” на ТВ САТ КОМ.